CurieuzeNeuzen in de Tuin sluit eind december 2022 het tuinhek. Het team blikt met gepaste trots terug op twee bijzondere jaren en wil alle deelnemers, partners en betrokken meelezers bedanken: alle inspanningen hebben bijgedragen aan een internationale, wetenschappelijke primeur. Nooit eerder werd de impact van hitte en droogte in zo’n grote regio zo gedetailleerd in beeld gebracht.
Achter de schermen gaan we ondertussen door. Onze onderzoekers duiken de komende jaren nog dieper in de berg data die door jullie verzameld werd.
- De sensoren in de natuurgebieden meten nog tot in het voorjaar van 2023. Samen met Natuurpunt bekijken we de effecten van deze natuurlijke airco’s en de voordelen van natte natuur in je nabije omgeving.
- De resultaten van twee extreme weerjaren meten in aardappelvelden worden naast elkaar gelegd. Wat leren we daaruit voor de teelt van ons favoriete gewas? Samen met VITO maken we de eindbalans op.
Bovendien willen we dat de meetgegevens nog tot veel meer inzichten en ontdekkingen leiden. Daarom zijn de data van alle CurieuzeNeuzen-metingen open access: dat betekent dat iedereen die daar in zijn of haar onderzoek mee aan de slag wil, de data ervoor mag gebruiken.
In de DOV, Databank Ondergrond Vlaanderen, worden de metingen van de gazondolken en de bodemstaalanalyses (geanonimiseerd) opgeslagen. Je vindt deze informatie binnenkort op www.dov.vlaanderen.be
Om de gazondolk terug te kunnen sturen, sturen we je op 23 september een DPD Retourlabel per mail. Print dit en plak het met wat tape op de doos (zorg dat de barcodes niet om een hoek zitten). Breng de doos vervolgens binnen bij een DPD Pickup punt naar keuze.
Heb je geen Retourlabel ontvangen, stuur ons een berichtje via het contactformulier.
Je kan de sensor ook na 1 oktober terugsturen: probeer er zeker voor te zorgen dat we hem voor 31 oktober ontvangen, wegens het afsluiten van het project kunnen we na die datum geen Bio-Planet-waardebonnen meer versturen.
Het onderzoek in 2022 is in grote lijnen hetzelfde als het onderzoek van vorig jaar.
We maken de installatie wel wat gemakkelijker:
–Aanzetten met de paperclip is niet meer nodig: van een afstandje zetten wij alle gazondolken terug aan via het Internet of Things. De metingen lopen vervolgens door tot en met 1 oktober 2022.
–Installeren met het ringetje is niet meer nodig: je plaatst enkel het dakje op de gazondolk. Het ringetje zal dan ook ontbreken in je meetpakket.
–Je neemt geen bodemstaal meer. Voor de interpretatie van de metingen van je gazondolk, werken we met de analyse van je bodemstaal uit 2021.
In het totaal hebben we 239 sensoren met ontbrekende data handmatig uitgelezen. Op deze manier is van een groot deel van de data alsnog op het dashboard verschenen.
Tijdens het uitlezen is gebleken dat een kleiner deel van de sensoren toch een issue met de datacollectie had. Dat is natuurlijk zeer jammer, maar je bijdrage is zeker niet voor niets geweest! Door surveys in te vullen, bodemstaal terug te sturen en in het algemeen je schouders mee onder het onderzoek te zetten, heb je de wetenschap een grote stap mee vooruit geholpen.
Afhankelijk van de ontbrekende data, kan een van de volgende factoren hiervan aan de basis liggen:
Het is mogelijk dat we van jouw sensor op één van de sleuteldata (warmste dag, warmste nacht, koudste nacht) geen data hebben doorgekregen. Indien dit het geval is, dan zie je bij de informatie over jouw meetpunt geen gegevens staan.
Een klein deel van de sensoren heeft tijdens de metingen problemen gehad met het doorsturen van de data. In het totaal hebben we 293 sensoren met ontbrekende data handmatig uitgelezen. Op deze manier is van een groot deel van de data alsnog op het dashboard verschenen. Tijdens het uitlezen is gebleken dat een kleiner deel van de sensoren tegen alle verwachting in toch een issue met de datacollectie had.
Indien je bij ‘Over jouw meetpunt’ geen informatie aantreft, kan het zijn dat we bepaalde informatie niet hebben doorgekregen via een van onze surveys, of dat je hebt aangegeven dat je het antwoord niet wist.
Jazeker! De grote dataset die onze duizenden sensoren hebben verzameld, geeft nog voldoende onderzoeksvoer voor de komende jaren.
Het burgerwetenschapsgedeelte stopt, maar achter de schermen gaan we ondertussen door. Onze onderzoekers duiken de komende jaren nog dieper in de berg data die door jullie verzameld werd.
– De sensoren in de natuurgebieden meten nog tot in het voorjaar van 2023. Samen met Natuurpunt bekijken we de effecten van deze natuurlijke airco’s en de voordelen van natte natuur in je nabije omgeving.
– De resultaten van twee extreme weerjaren aan metingen in aardappelvelden worden naast elkaar gelegd. Wat leren we daaruit voor de teelt van ons favoriete gewas? Samen met VITO maken we de eindbalans op.
Bovendien willen we dat de meetgegevens nog tot veel meer inzichten en ontdekkingen leiden. Daarom zijn de data van alle CurieuzeNeuzen-metingen open access: dat betekent dat iedereen die daar in zijn of haar onderzoek mee aan de slag wil, de data ervoor mag gebruiken. In de DOV, Databank Ondergrond Vlaanderen, worden de metingen van de gazondolken en de bodemstaalanalyses (geanonimiseerd) opgeslagen. Je vindt deze informatie binnenkort op www.dov.vlaanderen.be.
Om wetenschappelijk accuraat te zijn, werken we met het 99e percentiel. Dit betekent dat de uiterste 1% van de tuinen boven de maximale temperatuur uitkomen.
Op 10 december ontvang je een online versie van je Tuinrapport in je dashboard-omgeving. Deze versie is minder makkelijk te downloaden en te printen, maar we bezorgen je in de week daarna een mail met daarin een link naar een downloadbare en printbare versie van het Tuinrapport. Via de link in deze mail kan je dan het Tuinrapport gemakkelijk opslaan op je computer en printen op A4 formaat indien gewenst.