Je hebt het vast al gemerkt. Onze zomers worden steeds warmer en droger. Lunch jij wel eens buiten met de collega’s, en is het zoeken naar een koele plek met veel schaduw? En hoe wapen je de planten in de tuin van je bedrijf tegen een periode van droogte?
Een experiment met de collega’s
Bedrijven meten ook mee met CurieuzeNeuzen in de Tuin!
Dat onderzoeken we met CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. Met een netwerk van 5.000 meetpunten brengen we een half jaar lang de hitte en droogte in kaart in heel Vlaanderen. We meten in tuinen, parken, natuurgebieden, landbouwgebieden én op privé-terreinen van organisaties en bedrijven.
Elk meetpunt krijgt een slimme sensor die de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem meet. Via het Internet Of Things zendt deze sensor dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Via een persoonlijk dashboard krijg jij samen met je collega’s een dagelijks update van de meting. Zo volgen jullie live welke invloed hitte en droogte hebben op de bedrijfstuin.
Groot, klein, stedelijk of landelijk gelegen: elke bedrijfstuin of grasveld kon zich registreren voor deelname. Wetenschappers gaan aan de slag met de data om de effecten van hitte en droogte beter te begrijpen en te voorspellen.
Inschrijven was mogelijk tot en met 14 februari. Op 19 februari maakten we de selectie bekend.
Waar wordt er juist gemeten?
Een slimme sensor in je gezinstuin, volkstuin, schooltuin, of bedrijfstuin: elke tuin op de begane grond met een gazon van minstens 2 meter in diameter kan meedoen.
Hoe verloopt de meting?
De metingen starten op zaterdag 3 april. Je plaatst de sensor op een rustige plek in het gras, en die blijft 6 maanden staan. Je neemt ook een bodemstaal. Met het meetpakket en duidelijke instructies heb je alles om deel te nemen. Op 2 oktober eindigt de meting en verzamelen we alle sensoren terug.
Ben ik zeker van deelname?
Je tuin kandidaat stellen voor de meting kon tot en met 14 februari. Uit alle kandidaat-tuinen selecteerden we 4.400 meetlocaties aan de hand van wetenschappelijke criteria. Op 19 februari lieten we weten of ook jouw bedrijfstuin mee meet.
Wat kost deelname aan het project?
Deelnemen is in principe kosteloos. Geselecteerde deelnemers betalen wel €20 waarborg voor het meetpakket. Deze waarborg krijg je terugbetaald als waardebon bij Bio-Planet, als de meting correct wordt uitgevoerd en de bodemsensor na afloop terug gezonden wordt.