Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Klik op een van de verschillende categorieën bovenaan om het antwoord op je vraag nog sneller te vinden.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
De meest gestelde vragen over CurieuzeNeuzen in de Tuin
Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Klik op een van de verschillende categorieën bovenaan om het antwoord op je vraag nog sneller te vinden.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
In de mail die je van ons ontving, staat een link naar een online formulier. Hierin selecteer je een DPD Pick up punt bij jou in de buurt voor het ophalen van je meetpakket en betaal je 20 euro waarborg. Je ontvangt hier vervolgens per mail een bevestiging van. Doe dit voor 25 februari 12:00 uur, anders gaat je plaats naar iemand op de wachtlijst. UPDATE 26 februari: inmiddels ontvingen een aantal meetpunten van de wachtlijst een mail om vrijgekomen plaatsen in te nemen. In de mail die je ontvangen hebt, vind je een link om je DPD Pickup punt te selecteren en je 20 euro waarborg te betalen. Je hebt hiervoor tot en met donderdagmiddag 4 maart 12:00 uur.
In de loop van 31 maart bezorgt DPD je meetpakket CO2 neutraal bij het door jou gekozen Pick up punt. Tussen 31 maart en 3 april haal je je meetpakket daar op. In dit pakket zit een bodemsensor, materiaal om een bodemstaal te nemen en terug te zenden, een vlaggetje om je bodemsensor te markeren, posters voor aan je raam en kaartjes om uit te delen in je buurt. Let op: gooi de doos van de bodemsensor zelf niet weg. Je hebt deze nodig om de sensor aan het eind van de metingen in terug te sturen.
Op 3 april plaats je de bodemsensor in je gazon en starten we de metingen. Tegelijkertijd neem je een bodemstaal. Het bodemstaal stuur je terug, waarna deze geanalyseerd wordt om o.a. je bodemtype en het gehalte aan organische koolstof te bepalen. In het meetpakket vind je een uitgebreide handleiding om je door de verschillende stappen heen te loodsen.
Op diezelfde dag ontvang je van ons ook een mail met de login gegevens voor je persoonlijke dashboard. In heldere grafieken volg je mee hoe de situatie zich in jouw tuin van dag tot dag ontwikkelt en hoe dit zich verhoudt tot andere meetpunten in Vlaanderen. Het dashboard kan je via een link ook delen met andere geïnteresseerden, die zo de metingen uit jouw tuin kunnen bekijken.
De bodemsensor staat in je gazon van 3 april tot en met 2 oktober. In deze periode meet de sensor elk kwartier de luchttemperatuur, bodemtemperatuur en bodemvochtigheid, en zendt deze dagelijks via het Internet of Things–netwerk van Orange door naar de database van de Universiteit Antwerpen. Zo kan de situatie van deze 5.000 meetpunten in real time worden opgevolgd.
Gedurende de meetperiode ontvang je van ons per mail een aantal vragenlijsten waarin we wat meer informatie vragen over jouw tuin/speelplaats/terrein.
Aan het eind van de meetperiode lever je de sensor tussen 2 en 10 oktober terug in bij een DPD afhaalpunt. Je verpakt hem daarvoor in de doos waarin hij aan je bezorgd is. Nadat we de sensor terugontvangen hebben, krijg je de 20 euro waarborg terug in de vorm van een waardebon voor Bio-Planet. Deze waarborg wordt niet in cash terugbetaald.
We lanceren tussendoor de resultaten van de metingen via een stippenkaart op de app DS Nieuws en via www.standaard.be/curieuzeneuzen Deze stippenkaart is een plattegrond van Vlaanderen, met daarop alle meetpunten en de bijbehorende meetresultaten. In 2018 werd een soortgelijke stippenkaart gelanceerd voor het luchtkwaliteit metingen van het project CurieuzeNeuzen Vlaanderen.
Je leert wat de heetste plekken van Vlaanderen zijn, waar je moet zijn voor verkoeling en je ontdekt of jouw gemeente zich staande houdt tijdens een zomerse hittegolf. Half december vind je daar ook de resultaten en conclusies uit het onderzoek.
Zou je uiteindelijk toch niet willen deelnemen? Geen probleem. Laat het ons weten via het contactformulier zodat we iemand van de wachtlijst kunnen verblijden. Het is niet mogelijk om zelf een vervangend meetpunt aan te dragen.
Fijn dat je het onderzoek wil blijven volgen. Er zijn verschillende manieren om op de hoogte te blijven van het onderzoek en de resultaten. Op standaard.be/curieuzeneuzen vind je een uitgebreid journalistiek dossier met meer context rond het onderzoek. Na de start van de metingen vind je daar ook een stippenkaart van Vlaanderen met de resultaten van alle deelnemende meetpunten. Inzoomen is mogelijk tot op straatniveau. Half december lanceren we daar de resultaten en conclusies van het onderzoek.
Nieuwsgierig naar de meetgegevens van iemand bij jou uit de buurt? Deelnemers hebben ook de mogelijkheid om hun persoonlijke dashboard te delen via Facebook, Twitter en LinkedIn. Ken je mensen die deelnemen, dan kan je hen vragen om hun dashboard via die route met jou te delen. Daar kan dan de meetgegevens van die specifieke tuin bekijken (alleen de deelnemer in kwestie kan eventuele wijzigingen aanbrengen in het dashboard).
Daarnaast kan je je ook registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrief, waarin we meer achtergrondinformatie geven over het onderzoek en je voorzien van tips om zelf aan de slag te gaan in je eigen tuin. Deze nieuwsbrief bevat brede, algemene informatie over het onderzoek en is ook voor niet-deelnemers heel interessant.
Uit alle 51.001 inschrijvingen selecteerde het algoritme 4.400 meetpunten voor deelname. Zij ontvingen een mail en hebben tot 25 februari 12:00 om hun deelname te bevestigen. Indien er meetpunten afvallen, worden deze tussen 26 februari en 9 maart aangevuld met meetpunten van de wachtlijst. Sta je op de wachtlijst, dan kan het zijn dat je in die periode een mail van ons ontvangt met de vraag om alsnog deel te nemen aan het onderzoek. Op 9 maart ronden we de selectie af. Indien je niet bij de selectie zit, ontvang je op deze dag nog een mail van ons.
Uit alle geregistreerde meetpunten selecteerde een algoritme 4.400 meetlocaties in tuinen, speelplaatsen en privé-domeinen. Het algoritme hield daarbij rekening met de best mogelijke verdeling op basis van volgende criteria: geografische spreiding, grootte van de tuin en gazonbeheer, de ligging van de tuin (stedelijk, landelijk etc.) en bodemtype op regioschaal.
Door de vele inschrijvingen hadden we een ruime poule om uit te selecteren, maar helaas betekent dit ook dat niet iedereen kan meedoen. Wel hebben we ervoor gezorgd dat er binnen elke Vlaamse gemeente minstens één meetpunt te vinden valt.
Op 19 februari ontving je van ons een mail met daarin de mededeling:
-of je meetpunt geselecteerd is
-of je meetpunt op de wachtlijst staat
-of dat je meetpunt helaas niet geselecteerd is
Ben je geselecteerd, dan vind je in die mail een link naar een bevestigingsformulier: je selecteert er een DPD Pickup punt voor het ophalen van je meetpakket en je betaalt er 20 euro waarborg. Deze waarborg krijg je na de metingen terug in de vorm van een waardebon voor Bio-Planet.
Je inschrijving is pas definitief nadat we de waarborg van je hebben ontvangen.
Je hebt hiervoor tot en met donderdagmiddag 25 februari 12:00 uur. Nadien geven we je plaats door aan een meetpunt op de wachtlijst.
UPDATE 26 februari: inmiddels ontvingen een aantal meetpunten van de wachtlijst een mail om vrijgekomen plaatsen in te nemen. In de mail die je ontvangen hebt, vind je een link om je DPD Pickup punt te selecteren en je 20 euro waarborg te betalen. Je hebt hiervoor tot en met donderdagmiddag 4 maart 12:00 uur.
De 4.400 geselecteerde meetpunten vullen we aan met 600 vooraf geselecteerde meetpunten in natuurgebieden en landbouwakkers. Het totaal aantal meetpunten voor CurieuzeNeuzen in de Tuin komt daarmee op 5.000, en dat is ineens het maximum. Dit heeft te maken met het aantal beschikbare slimme bodemsensoren: momenteel zijn er 5.000 van deze bodemsensoren in omloop.
Deelname door lokale besturen loopt anders dan voor private tuinen, scholen of bedrijven. Lokale besturen kunnen meerdere meetpunten registreren. Hiervoor wordt een forfaitair bedrag van €250 per meetpunt aangerekend. Na betaling zijn de meetpunten verzekerd van deelname.
Op 19 februari ontvingen de geregistreerde lokale besturen een mail met daarin een link naar een online formulier. In dit formulier wordt gevraagd om een DPD Pick up punt voor het ophalen van de meetpakket(ten) te selecteren. Hier haal je tussen 31 maart en 3 april de meetpakket(ten) af. In elk meetpakket zit een bodemsensor, materiaal om een bodemstaal te nemen en terug te zenden, een vlaggetje om de bodemsensor eventueel te markeren, posters voor aan het raam en een reeks postkaartjes voor de buurt.
Uiterlijk 3 april plaats je de bodemsensor op het domein. Op die dag starten we de metingen en krijg je toegang tot de persoonlijke dashboards behorende bij de bodemsensoren. Die dag wordt op elk domein ook een bodemstaal genomen en teruggezonden.
Het infobord, dat geplaatst kan worden aan de ingang van het openbare domein om bezoekers te informeren over de metingen, zal later beschikbaar zijn. Hierover zal nog contact worden opgenomen.
Objecten in de buurt van de bodemsensor kunnen de metingen beïnvloeden door bijvoorbeeld warmte af te stralen: daarom vragen we je om de sensor midden in een grasveld van minstens 2 meter in diameter te plaatsen. Een barricade rond de sensor bouwen zouden we zeker niet willen aanmoedigen. Zet de bodemsensor op een plaats waar hij een half jaar lang niet in de weg staat. De bodemsensor verplaatsen heeft gevolgen voor de metingen: na verplaatsing moet de bodemvochtigheidssensor opnieuw twee weken kalibreren en zijn de metingen twee weken niet bruikbaar.
In het meetpakket vind je een vlaggetje om de sensor beter zichtbaar te maken in je grasveld.
De bodemsensor steek je op een centraal punt in je grasveld in de grond. Daar blijft de sensor staan van april tot en met oktober. De sensor verplaatsen kan de metingen beïnvloeden, dus verplaatsen is niet toegestaan. Denk op voorhand na over waar je de sensor plaatst en denk daarbij ook aan het gebruik van je tuin in de zomer: waar leg je je handdoek neer? En waar wil je bbq’en? Kies een rustige plaats in je tuin, weg van een doorgang of spelende kinderen.
Uit alle geregistreerde meetpunten selecteerde een algoritme 4.400 meetlocaties in tuinen, speelplaatsen en privé-domeinen. Het algoritme hield daarbij rekening met de best mogelijke verdeling op basis van volgende criteria: geografische spreiding, grootte van de tuin en gazonbeheer, de ligging van de tuin (stedelijk, landelijk etc.) en bodemtype op regioschaal. Je selectie, of niet-selectie, komt voort uit een combinatie van al deze factoren.
Door de vele inschrijvingen hadden we een ruime poule om uit te selecteren, maar helaas betekent dit ook dat niet iedereen kan meedoen. Wel hebben we ervoor gezorgd dat er binnen elke Vlaamse gemeente minstens één meetpunt te vinden valt.
Dat kan! Je hebt de mogelijkheid om het dashboard van jouw tuin te delen via Facebook, Twitter en LinkedIn. Daar kunnen andere geïnteresseerden de meetgegevens van jouw tuin bekijken. Ze kunnen geen wijzigingen aanbrengen en er worden ook geen persoonsgegevens op gedeeld.
Toegang tot je persoonlijke dashboard krijg je op 3 april. Je ontvangt een mail van ons met de link en de vraag om een wachtwoord aan te maken. We voorzien ook een handleiding en meer informatie over hoe je de grafieken op het dashboard kan interpreteren.
De bodemsensor installeer je op 3 april in je tuin. De bodemsensor meet elk kwartier en stuurt één keer per 24 uur de metingen door via het Internet of Things-netwerk van Orange. Deze komen vervolgens via onze database in jouw dashboard terecht. De resultaten van de eerste 24 uur zullen op 4 april in je dashboard verschijnen.
Let op: omdat de bodemvochtsensor 14 dagen tijd nodig heeft om te kalibreren, zullen deze gegevens pas na twee weken zichtbaar worden. De metingen van de drie temperatuursensoren kan je wel ineens mee volgen.
Op 26 februari kregen een aantal punten van de wachtlijst een mail dat ze alsnog kunnen deelnemen. In deze mail staat een link naar een online formulier. Hierin selecteer je een DPD Pick up punt bij jou in de buurt voor het ophalen van je meetpakket en betaal je 20 euro waarborg. Je ontvangt hier vervolgens per mail een bevestiging van. Doe dit voor donderdagmiddag 4 maart 12:00 uur.
Door je tijd en inzet help je het project sterk vooruit, en dat stellen we zeer op prijs. Deelnemen aan CurieuzeNeuzen is daarom in principe kosteloos.
Een deelnemer betaalt niet de werkelijke kostprijs van de meting (€340), maar wel een waarborg van €20. Deze wordt terugbetaald in de vorm van een voucher voor duurzame supermarkt Bio-Planet indien de meting correct en volledig wordt uitgevoerd (inleveren bodemstaal, invullen enquêtes, terugzenden bodemsensor op het einde van het project). Ter informatie, de kostprijs van meetpakket, datatransmissie en bodemanalyse is €160 per meetpunt. Daarbovenop komen de kosten voor de communicatiecampagne, ICT, website en data analyse, wat maakt dat de totale kostprijs van de meting neerkomt op €340. Meer informatie over het kostenplaatje van CurieuzeNeuzen in de Tuin vind je hier.
Na selectie en betaling van €20 waarborg haal je tussen 31 maart en 3 april een meetpakket op bij een DPD afhaalpunt. In dit pakket zit een bodemsensor en materiaal om een bodemstaal te nemen. Je plaatst de bodemsensor begin april in je gazon en neemt tegelijkertijd een bodemstaal. Het bodemstaal stuur je terug, waarna deze geanalyseerd wordt om o.a. je bodemtype en het gehalte aan organische koolstof te bepalen. In het meetpakket vind je ook het nodige materiaal om het bodemstaal naar ons laboratorium te sturen. De resultaten van deze analyse ontvang je in oktober.
De bodemsensor staat in je gazon van 3 april tot en met 2 oktober. In deze periode meet de sensor elk kwartier de luchttemperatuur, bodemtemperatuur en bodemvochtigheid, en zendt deze dagelijks via het Internet-Of-Things netwerk van Orange door naar de database van de Universiteit Antwerpen. Zo kan de situatie van deze 5.000 meetpunten in real time worden opgevolgd.
Om zelf de droogte en hitte in jouw tuin te kunnen meevolgen, krijg je begin april toegang tot een persoonlijk, online dashboard. In heldere grafieken volg je mee hoe de situatie zich in jouw tuin van dag tot dag ontwikkelt en hoe dit zich verhoudt tot andere meetpunten in Vlaanderen.
De data uit de 5000 meetpunten wordt gebruikt om een hitte- en droogte stress index te ontwikkelen.
Gedurende de meetperiode ontvang je van ons per mail een aantal vragenlijsten waarin we wat meer informatie vragen over jouw tuin/speelplaats/terrein. Je ontvangt met regelmaat ook tips & tricks over wat je kan doen bij hitte en droogte in jouw tuin, op jouw speelplaats of op je terrein. Zo kijken we niet alleen naar de problematiek, maar ook naar eventuele oplossingen.
Aan het eind van de meetperiode lever je de sensor tussen 2 en 10 oktober terug in bij een DPD afhaalpunt. Je verpakt hem daarvoor in de doos waarin hij aan je bezorgd is. Nadat we de sensor terug ontvangen hebben, krijg je de 20 euro waarborg terug in de vorm van een waardebon voor Bio-Planet.
We lanceren de resultaten van de metingen op een later moment via een stippenkaart op de app DS Nieuws en via www.standaard.be/curieuzeneuzen
Deze stippenkaart is een plattegrond van Vlaanderen, met daarop alle meetpunten en de bijbehorende meetresultaten. In 2018 werd een soortgelijke stippenkaart gelanceerd voor het luchtkwaliteit metingen van het project CurieuzeNeuzen Vlaanderen.
Je leert wat de heetste plekken van Vlaanderen zijn, waar je moet zijn voor verkoeling en je ontdekt of jouw gemeente zich staande houdt tijdens een zomerse hittegolf.
Selecteer een plaats in je tuin waar de bodemsensor kan blijven staan van april tot en met oktober. De bodemsensor plaats je in het midden van een grasveld van minstens 2 meter in diameter, 1 meter uit de buurt van schuttingen, bomen en overkappingen.
Een bodemsensor kan tegen een klein stootje, maar de volgende zaken komt hij liever niet tegen in je tuin:
-grazende dieren
-robotmaaiers (schakel over op een andere maaimethode)
-voetballen of ander speelgeweld
Omdat we graag de natuurlijke stand van zaken in je tuin willen meten, zoeken we naar meetpunten waar het gras geen extra water krijgt. Plantjes en moestuinen water geven mag wel, evenals maaien, bekalken en bemesten.
Jazeker! Na installatie van de bodemsensor in je gazon verlopen de metingen automatisch. Het is belangrijk dat je in staat bent:
1) de sensor op te halen bij een DPD afhaalpunt naar keuze (tussen 31 maart en 3 april)
2) deze te installeren in je tuin/speelplaats/privé terrein/openbaar domein (uiterlijk 3 april)
3) een bodemstaal te nemen (uiterlijk 10 april terug te sturen)
4) en na afloop van de metingen de sensor te demonteren en terug te sturen (tussen 2 en 10 oktober).
In de tussentijd ontvang je van ons een beperkt aantal vragenlijsten via mail met de vraag meer informatie over je tuin te verschaffen.
CurieuzeNeuzen in de Tuin is een nieuw project dat volledig los staat van CurieuzeNeuzen Vlaanderen, het burgerwetenschapsonderzoek uit 2018 dat het stikstofdioxide-gehalte op wegen in Vlaanderen in kaart bracht. De deelnemersdatabase van het project in 2018 is inmiddels geanonimiseerd: een vergelijking is op geen enkele manier mogelijk. Alle registraties maakten opnieuw evenveel kans om als meetpunt geselecteerd te worden.
In het proefproject tijdens de zomer van 2020 hebben we gezien dat één tuin al heel veel verschillende meetresultaten kan opleveren. We zetten de bodemsensor bijvoorbeeld vlakbij een zuidmuur versus een noordmuur, of in een geschoffeld perk versus een gazon dat vaak betreden wordt. Om de resultaten voor alle locaties vergelijkbaar te houden, hebben we gekozen voor een tuininvulling die heel algemeen en vergelijkbaar is: het grasveld. En omdat de meeste mensen wel een stukje gras in hun tuin hebben, vergroten we op die manier de mogelijke deelnemerspoule voor het onderzoek.
CurieuzeNeuzen in de Tuin meet een half jaar lang de hitte en droogte in jouw tuin, speelplaats van je school of je terrein met de hulp van een slimme bodemsensor. De metingen starten op alle meetpunten op 3 april en eindigen op 2 oktober.
Niet alleen in de zomer zie je namelijk de gevolgen van de droogte in de natuur en in onze tuin. De droogteperiode in Vlaanderen is eigenlijk heel lang: zodra de planten in de lente in blad schieten, beginnen zij water te gebruiken en kan de droogte zich langzaam beginnen te laten voelen. De hoeveelheid regenval in het voorjaar is dus van cruciaal belang voor de natuur.
Ook voor de temperatuur meten we graag een lange periode. Hoewel we verwachten dat de verschillen tussen tuinen het meest uitgesproken zullen zijn tijdens een hittegolf, zullen er ook op frissere dagen duidelijke verschillen zijn. Door zes maanden aan een stuk te meten, krijgen we een goed overzicht van hoe die verschillen doorheen het hele groeiseizoen accumuleren.
De naam, Internet of Things, ook wel IoT, verwijst naar een geheel van apparaten dat verbonden is met het internet. Op deze manier kunnen de apparaten gegevens naar de cloud sturen, met databases communiceren of onderling gegevens uitwisselen.
Veel apparaten in het IoT zijn uitgerust met een sensor om gegevens te verzamelen. In het geval van CurieuzeNeuzen in de Tuin heeft de bodemsensor verschillende sensoren die elk kwartier de luchttemperatuur, de bodemtemperatuur of de bodemvochtigheid meten. Via een simkaart zijn de sensoren verbonden met het netwerk van Orange en wordt één keer per dag de verzamelde data doorgestuurd naar onze database. Van daaruit worden de data geanalyseerd door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en doorgestuurd naar je persoonlijke dashboard.
Daar waar we voorheen soms dagen moesten wachten op meetresultaten, stelt deze nieuwe IoT techniek ons in staat om hitte en droogte op 5.000 plekken tegelijk, in real time, op te volgen. Het is de eerste keer in Vlaanderen en daarbuiten dat een burgerwetenschapsonderzoek op zo’n grote schaal gebruikt maakt van een Internet of Things toepassing.
Jazeker! Een bodemsensor kan tegen een klein stootje. Een kat die kopjes geeft tegen de bodemsensor of een hond die er aan snuffelt zijn geen probleem. Grote grazende dieren komt hij liever niet tegen, zij zouden de bodemsensor kunnen omtrappen. Op een van de test-locaties hebben kippen het dak van de bodemsensor kapot gepikt, daarom ook liever geen kippen bij de bodemsensor.
Ja! Speciaal voor de drie graden van het lager onderwijs en de eerste graad en derde graad van het middelbaar bieden we een CurieuzeNeuzen in de Tuin-lespakket aan. Het lespakket gaat aan de slag met de bodemsensor en aspecten die bestudeerd worden tijdens het onderzoek (een gezonde bodem, klimaatverandering, …). Het lespakket is eind maart beschikbaar, meer informatie vind je hier.
Ook als je niet aan het onderzoek kunt deelnemen met je school, is dit lespakket een interessante en leuke manier om leerlingen kennis te laten maken met de materie uit CurieuzeNeuzen in de Tuin. Het lespakket is vrij te downloaden.
Uit het pilot-onderzoek is gebleken dat robotmaaiers de bodemsensor kunnen beschadigen. We hebben daarom besloten om tuinen die gebruik maken van een robotmaaier niet mee te nemen in het onderzoek. Je kan wel deelnemen als je tijdens de meetperiode overschakelt op een andere maaimethode voor het stuk gras waar de bodemsensor geplaatst is. Een barrière rond de sensor aanleggen zou de meting kunnen beïnvloeden (bv een ring van stenen, plankjes etc).
Omdat we graag de natuurlijke stand van zaken in tuinen willen meten, zoeken we naar meetpunten waar het gras geen extra water krijgt. We vragen je dan ook om je gras van 3 april tot en met 2 oktober niet te besproeien. Plantjes en moestuinen water geven mag wel, evenals maaien, bekalken en bemesten.
Nee, dat klopt niet. Toegegeven, het gras kan er na een warme en droge periode geel of bruin uitzien, maar dit is niet slecht voor het gras. Zoals te lezen valt op de website van partner VMM, Vlaamse Milieu Maatschappij: “Gras beschermt zichzelf door in een soort ‘slaapstand’ te gaan. Bovengronds valt het stil en het zoekt dieper in de bodem naar water. Daardoor wordt het gras ook sterker. Het kan dus geen kwaad als je gazon geel kleurt tijdens een droge periode. Wanneer de weersomstandigheden terug ‘beter’ worden, zal het gras herstellen. Extra water geven is dus niet nodig.”
De bodemsensor heeft verschillende sensoren: 3 temperatuursensoren en een bodemvochtsensor. De temperatuursensoren meten de bodemtemperatuur aan het bodemoppervlak en op 8 cm onder het bodemoppervlak en de luchttemperatuur op 15 cm boven het bodemoppervlak. De bodemvochtigheid wordt tot een diepte van ongeveer 14 cm gemeten.
De bodemsensor is aangesloten op het Internet of Things (IoT). Via een simkaart zijn de sensoren verbonden met het netwerk van Orange en wordt één keer per dag de verzamelde data doorgestuurd naar onze database. Van daaruit worden de data geanalyseerd door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en doorgestuurd naar je persoonlijke dashboard.
Daar waar we voorheen soms dagen of zelfs maanden moesten wachten op meetresultaten, stelt deze nieuwe IoT techniek ons in staat om hitte en droogte op 5.000 plekken tegelijk, in real time, op te volgen. Het is de eerste keer in Vlaanderen en daarbuiten dat een burgerwetenschapsonderzoek op zo’n grote schaal gebruikt maakt van een Internet of Things toepassing.
Nee. De bodemsensor stuurt de data door via een eigen simkaart die aangesloten is op het Internet Of Things netwerk van Orange.
© 2021 · Curieuzeneuzen · Algemene voorwaarden · Privacyverklaring
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.