Jazeker! De grote dataset die onze 5.000 sensoren hebben verzameld, geeft nog voldoende onderzoeksvoer voor de komende jaren.
Op korte termijn:
- bekijken we de mogelijke verbanden tussen de factoren, bijvoorbeeld of bomen als parasol beter werken in de stad dan op het platteland.
- onderzoeken we met Natuurpunt hoe ver het effect van onze “natuurlijke airco’s” draagt. Profiteren alleen tuinen naast een natuurgebied van deze verkoeling, of reikt dit nog een pak verder?
- weten we ook wat dit bijzondere weerjaar met onze aardappelen heeft gedaan heeft. Samen met VITO bekijken we de ontwikkeling van ons dierbaarste gewas aan de hand van onze gazondolkdata uit de 500 landbouwakkers, gecombineerd met satellietbeelden en meteorologische informatie via het online platform voor gewasmonitoring ‘WatchITgrow’.
In 2022 steken 3.000 CurieuzeNeuzen terug een gazondolk in hun tuin. Deze nieuwe datareeks gaat ons helpen om een antwoord te vinden op een reeks onbeantwoorde onderzoeksvragen. Mogelijk leggen we langere droogteperiodes vast die we dit jaar hebben gemist, of kunnen we bij een tweede natte zomer (we hopen er absoluut zelf niet op!) in nog meer detail gaan kijken naar de manier waarop onze tuinen regen sponzen. Onze deelnemers ontvangen in het voorjaar een verbeterde gazondolk met nieuwe software, klaar voor een jaar vol nieuwe inzichten.