Welke klimaatkracht hebben tuiniers in handen? Doe mee aan het onderzoek van KU Leuven
Tuinieren is hot, maar onderzoek naar tuinen is misschien nog hotter. Dat bewijst niet alleen CurieuzeNeuzen in de Tuin, ook projecten als Leuven.Cool, MijnTuinlab, FlowerPower de Tuin en MaaiMeiNiet dragen hun steentje bij aan het verkennen van het Vlaamse tuinlandschap. KU Leuven voegt daar deze maand een groot, meerjarig onderzoek aan toe: ‘Klimaattuiniers’ zoekt uit welke klimaatkracht we als tuiniers zelf in de hand hebben – en daar hebben ze jouw hulp bij nodig.
Tot voor kort waren onze tuinen nog een wetenschappelijke blinde vlek: onderzoek werd er nauwelijks naar gedaan en naslagwerken waren schaars. KU Leuven verrichte in 2008 pionierswerk met de eerste Vlaamse ‘tuinenkaart‘: een intekening van het grondoppervlak dat ingenomen wordt aan tuinen, op basis van satellietkaarten. Inmiddels weten we dat er in Vlaanderen zo’n 2,5 miljoen tuinen zijn, goed voor 12% van het grondoppervlak. Ter vergelijking: bos beslaat ‘slechts’ 10%.
Al die vele kleine lapjes grond samen hebben dan ook een groot klimaatpotentieel: ze kunnen functioneren als natuurlijke buffer tegen overstromingen en droogte, als airco in de stad en als CO2 buffer. Met Klimaattuiniers wil KU Leuven de komende jaren onderzoeken hoe we dit potentieel optimaal kunnen benutten. In het onderzoek is een grote rol weggelegd voor de tuiniers die, zoals we weten uit CurieuzeNeuzen in de Tuin, zelf veel in de hand hebben. Daarom onderzoekt het project wat tuinen voor ons betekenen, hoe onze tuinen eruit zien en onderhouden worden, en hoe we gemotiveerd kunnen worden om klimaatvriendelijker te gaan tuinieren.
Word ook Klimaattuinier: iedereen met een tuin kan meedoen aan het onderzoek. Vul de bevraging in op www.klimaattuiniers.be en registreer je tuin op www.mijntuinlab.be