Je hebt het vast al gemerkt. De zomers worden steeds warmer en droger. Als lokaal bestuur wil je graag weten of jouw gemeente ook het hoofd koel houdt tijdens een hittegolf. Wat kan je doen om je parken en andere openbare domeinen beter te wapenen tegen droogte en hitte?
Hoe zit het met hitte en droogte in jouw gemeente?
Lokale besturen hebben met hun openbare domeinen meegemeten aan CurieuzeNeuzen in de Tuin!
Dat onderzoeken we met CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. Met een netwerk van duizenden meetpunten brengen we in twee meetperiodes van een halfjaar de hitte en droogte in kaart in heel Vlaanderen. Ook lokale besturen hadden in 2021 de mogelijkheid zich te registreren voor deelname aan CurieuzeNeuzen in de Tuin met één of meerdere openbare domeinen.
Elk meetpunt krijgt een slimme sensor die de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem meet. Via het Internet of Things zendt deze sensor dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Elke sensor is gekoppeld aan een uniek online dashboard: via dit dashboard krijg je dagelijks een update van de meting. Zo volgden de lokale besturen live de hitte en droogte in hun gemeente.
Deelname door lokale besturen liep net wat anders dan voor private tuinen, scholen of bedrijven. Lokale besturen konden meerdere meetpunten registreren. Hiervoor werd een forfaitair bedrag van €250 per meetpunt aangerekend. Na betaling waren de meetpunten verzekerd van deelname: de selectieprocedure was hier niet van toepassing.
Deelnemen?
Tijdens de meetcampagne in 2021 werden in 144 Vlaamse gemeenten sensoren neergezet, die daar een halfjaar lang meer inzicht gaven in gevolgen van de hitte, droogte en regenval op openbare domeinen. Voor het deelnametraject van lokale besturen werd geen tweede meetperiode voorzien: deze werd in 2021 afgesloten.