Uit alle geregistreerde 51.001 meetpunten selecteerde een algoritme 4.400 meetlocaties in tuinen, speelplaatsen en privé-domeinen. Het algoritme hield daarbij rekening met de best mogelijke verdeling op basis van volgende criteria: geografische spreiding, grootte van de tuin en gazonbeheer, de ligging van de tuin (stedelijk, landelijk etc.) en bodemtype op regioschaal. Deze vulden we aan met 600 op voorhand geselecteerde meetpunten in natuurgebieden en landbouwakkers.
Na selectie en betaling van €20 waarborg halen deelnemers tussen 31 maart en 3 april een meetpakket op bij een DPD Pickup punt. In dit pakket zit een bodemsensor en materiaal om een bodemstaal te nemen. De bodemsensor wordt 3 april in het gazon geplaatst, tegelijkertijd nemen deelnemers een bodemstaal. Het bodemstaal sturen ze terug, waarna deze geanalyseerd wordt om o.a. het bodemtype en het gehalte aan organische koolstof te bepalen. In het meetpakket vinden deelnemers ook het nodige materiaal om het bodemstaal naar ons laboratorium te sturen. De resultaten van deze analyse ontvangen ze in oktober.
De bodemsensor staat in het gazon van 3 april tot en met 2 oktober. In deze periode meet de sensor elk kwartier de luchttemperatuur, bodemtemperatuur en bodemvochtigheid, en zendt deze dagelijks via het Internet-Of-Things netwerk van Orange door naar de database van de Universiteit Antwerpen. Zo kan de situatie van deze 5.000 meetpunten in real time worden opgevolgd.
Om zelf de droogte en hitte in hun meetpunt te kunnen mee volgen, krijgen deelnemers begin april toegang tot een persoonlijk, online dashboard. In heldere grafieken volgen ze mee hoe de situatie zich in jouw tuin van dag tot dag ontwikkelt en hoe dit zich verhoudt tot andere meetpunten in Vlaanderen. Deelnemers kunnen hun dashboard ook delen met vrienden, familie, buurtgenoten, leerlingen etc.
De data uit de 5000 meetpunten worden gebruikt om een hitte- en droogte stress index te ontwikkelen.
Gedurende de meetperiode ontvangen deelnemers van ons per mail een aantal vragenlijsten waarin we wat meer informatie vragen over hun tuin/speelplaats/terrein. Via de algemene nieuwsbrief sturen we met regelmaat ook tips & tricks over wat je kan doen bij hitte en droogte in jouw tuin, op jouw speelplaats of op je terrein. Zo kijken we niet alleen naar de problematiek, maar ook naar eventuele oplossingen.
Aan het eind van de meetperiode worden de sensoren terug ingeleverd tussen 2 en 10 oktober bij een DPD Pickup punt. Deelnemers verpakken hem daarvoor in de doos waarin hij aan hen bezorgd is. Nadat we de sensor terug ontvangen hebben, krijgen deelnemers die het volledige traject hebben afgerond de 20 euro waarborg terug in de vorm van een waardebon voor Bio-Planet.
We lanceren de resultaten van de metingen op een later moment via een stippenkaart op de app DS Nieuws en via www.standaard.be/curieuzeneuzen
Deze stippenkaart is een plattegrond van Vlaanderen, met daarop alle meetpunten en de bijbehorende meetresultaten. In 2018 werd een soortgelijke stippenkaart gelanceerd voor het luchtkwaliteit metingen van het project CurieuzeNeuzen Vlaanderen.
Je leert wat de heetste plekken van Vlaanderen zijn, waar je moet zijn voor verkoeling en je ontdekt of jouw gemeente zich staande houdt tijdens een zomerse hittegolf.