In 2021 gaven 51.001 meetpunten zich op om mee te meten met het onderzoek. Een algoritme selecteerde 4.400 meetlocaties in tuinen, speelplaatsen en privé-domeinen. Het algoritme hield daarbij rekening met de best mogelijke verdeling op basis van volgende criteria: geografische spreiding, grootte van de tuin en gazonbeheer, de ligging van de tuin (stedelijk, landelijk etc.) en bodemtype op regioschaal. Deze vulden we aan met 600 op voorhand geselecteerde meetpunten in natuurgebieden en landbouwakkers.
Na een zeer geslaagde meetperiode in 2021 werd het onderzoek uitgebreid met een extra jaar: in 2022 gaan opnieuw 3.000 gazondolken de grond in. Ook dit jaar vullen we de meetlocaties aan met natuurgebieden en landbouwakkers.
Deelnemers halen tussen 23 en 26 maart 2022 een meetpakket op bij een DPD Pickup punt. In dit pakket zit de gazondolk. De gazondolk wordt 26 maart op zijn oude, vertrouwde plaats in het gazon geplaatst (zo blijven de twee meetjaren met elkaar vergelijkbaar).
De bodemsensor staat in het gazon van 26 maart tot en met 1 oktober 2022. In deze periode meet de sensor elk kwartier de luchttemperatuur, bodemtemperatuur en bodemvochtigheid, en zendt deze dagelijks via het Internet-Of-Things netwerk van Orange Belgium door naar de database van de Universiteit Antwerpen. Zo kan de situatie van deze 3.000 meetpunten in real time worden opgevolgd.
Om zelf de droogte en hitte in hun meetpunt te kunnen mee volgen, krijgen deelnemers opnieuw toegang tot een persoonlijk, online dashboard. In heldere grafieken volgen ze mee hoe de situatie zich in jouw tuin van dag tot dag ontwikkelt en hoe dit zich verhoudt tot andere meetpunten in Vlaanderen. Deelnemers kunnen hun dashboard ook delen met vrienden, familie, buurtgenoten, leerlingen etc.
Gedurende de meetperiode ontvangen deelnemers van ons per mail een aantal vragenlijsten waarin we wat meer informatie vragen over hun tuin/speelplaats/terrein. Via de algemene nieuwsbrief geven we updates over het onderzoek.
Aan het eind van de meetperiode worden de sensoren terug ingeleverd tussen 1 en 8 oktober bij een DPD Pickup punt. Deelnemers verpakken hem daarvoor in de doos waarin hij aan hen bezorgd is. Nadat we de sensor terug ontvangen hebben, krijgen deelnemers die in 2021 en 2022 het volledige traject hebben afgerond in november de 20 euro waarborg terug in de vorm van een waardebon voor Bio-Planet.
In december lanceren we opnieuw de resultaten van het onderzoek in een persoonlijk Tuinrapport voor de deelnemers. In de tussentijd lees je in de app DS Nieuws en op www.standaard.be/curieuzeneuzen mee met inhoudelijke dossiers en verrassende conclusies over het onderzoek.
Je vindt er ook de interactieve stippenkaart met de metingen van alle meetpunten in Vlaanderen. Deze stippenkaart is een plattegrond van Vlaanderen, met daarop alle meetpunten en de bijbehorende meetresultaten. In 2018 werd een soortgelijke stippenkaart gelanceerd voor het luchtkwaliteit metingen van het project CurieuzeNeuzen Vlaanderen. Je leert wat de heetste plekken van Vlaanderen zijn, waar je moet zijn voor verkoeling en je ontdekt of jouw gemeente zich staande houdt tijdens een zomerse hittegolf.