Voor scholen: lespakketten en blauwgroene tips voor de speelplaats
CurieuzeNeuzen in de Tuin heeft de deelname aan het onderzoek voor leraren en hun leerlingen nog leuker gemaakt. Speciaal voor hen voorzien we een CurieuzeNeuzen in de Tuin-lespakket, plus tips voor blauwgroene speelplaatsen door partner Aquafin.
De lespakketten focussen op verschillende aspecten van het bodemecosysteem en klimaatverandering met extra aandacht voor droogte, hittegolven en de weerbaarheid van onze bodem. We voorzien spelvormen, linken naar nuttige sites, filmpjes en proefjes die de leraar toelaten zelf creatief aan de slag te gaan met de materie. Er worden lespakketten voorzien voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs, en de eerste en derde graad secundair onderwijs.
Het lespakket voor de derde graad van het secundair onderwijs is nu beschikbaar.
In de week van 5 april worden daar ook de andere lespakketten voor het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs aan toegevoegd. Ook als je school niet meedoet aan de metingen, kan je het lespakket downloaden en gebruiken om thema’s als hitte en droogte bij de leerlingen aan te kaarten.
De lespakketten komen tot stand in samenwerking met leerkrachten-in-opleiding van de Thomas More Hogeschool, De Helix en MOS (de educatieve werking van het Departement Omgeving) en Klimaatlink, een project van het Global Change Ecology Center en de Universiteit Antwerpen.
Tips voor klimaatvriendelijke speelplaatsen op blauwgroenvlaanderen.be
Aan de hand van de lespakketten leggen de leerlingen ook hun eigen speelplaats onder de loep. Hoe zouden ze die klimaatbestendig kunnen inrichten? Veel speelplaatsen zijn vandaag nog grote, verharde oppervakken die bij een fikse bui vol plassen staan. CurieuzeNeuzen in de Tuin-partner Aquafin krijgt regelmatig vragen van scholen over hoe om te gaan met het regenwater dat van daken en betegelde pleinen afwatert. Hun antwoord is dan steeds: geef ruimte aan water, hou het ter plaatse en ga ermee aan de slag.
Op blauwgroenvlaanderen.be inspireren ze je graag om je schoolplein klimaatbestendig te maken. Vanaf eind maart vind je er een apart luik voor scholen met een heleboel tips en concrete maatregelen. Je zal merken dat een blauwgroene inrichting helemaal niet duur hoeft te zijn.
Is jouw school al bezig met blauw-groene initiatieven op de speelplaats, en verdienen deze een plaats op blauwgroenvlaanderen.be als inspirerend voorbeeldproject? Laat het Aquafin dan zeker weten via blauwgroenvlaanderen@aquafin.be.
Foto: Frederik Beyens