Het onderzoek
Via sensordata, bodemstalen en vragenlijsten gaven 3.539 CurieuzeNeuzen van 3 april tot en met 2 oktober 2021 een unieke inkijk in hun eigen tuin. Daarnaast plaatsten leerlingen een gazondolk op de speelplaats van 423 scholen en werd er gemeten in parken (362 sensoren), in 77 bedrijven en verenigingen, op landbouwakkers (500) en in natuurgebieden (100). Zo verzamelden ze unieke informatie over de impact van extreme weersomstandigheden (hitte, droogte, regenval) op onze directe leefomgeving. Alle deelnemende meetpunten samen waren goed voor 53 vierkante kilometer of 10.500 voetbalvelden aan wetenschappelijk onontdekt grondgebied in Vlaanderen.
Grootste Internet of Things netwerk ter wereld
De 5.000 gazondolken vormden een halfjaar lang één van de grootste Internet of Things netwerken ter de wereld. Temperatuur- en vochtdata werden elke 15 minuten gemeten, en één keer per nacht doorgestuurd via het narrowband netwerk van Orange naar de databank van de onderzoekers van Universiteit Antwerpen. Via die route stroomde de informatie meteen ook door naar het persoonlijke dashboard van de deelnemers, waardoor zij de situatie ‘live’ in hun tuin konden opvolgen. Deze nagelnieuwe manier van dataverzameling heeft goed gewerkt, en met dit pionierswerk zet CurieuzeNeuzen in de Tuin de deur open voor verder innovatief (klimaat)onderzoek.
Waarom is jouw tuin koeler dan die van de buren?
De data van de gazondolken en de resultaten van de bodemstaalanalyse werden gecombineerd met aanvullende weerdata van het KMI, satellietgegevens en kaarten (bv hoogteligging). Door een statistische analyse van de data over heel Vlaanderen tijdens de koudste nacht (13 april), de warmste nacht (15 juni) en de warmste dag (18 juni) van de meetperiode kwamen de factoren bovendrijven die een rol spelen in de opwarming en afkoeling van onze tuinen.
Het goede nieuws: CurieuzeNeuzen in de Tuin toont aan dat we zelf behoorlijk veel in de hand hebben. De inrichting en het onderhoud van onze tuin blijken belangrijke factoren voor een aangenaam tuinklimaat.
Eerste hulp bij regenbommen
Tijdens de natste zomer ooit gaven al die gazondolken met hun bodemvochtsensor een ongekende inkijk in de manier waarop onze tuinen reageren op grote hoeveelheden hemelwater. De gazondolk registreerde gemiddeld 440 liter opgevangen water per vierkante meter, wat neerkomt op een totaal van 213.113 gevulde olympische zwembaden aan geabsorbeerd regenwater in onze tuinen tussen 1 mei en 30 september. De waterbom van 15 juli maakte nog eens extra duidelijk dat onze tuinen als spons onmisbaar zijn bij extreme regenval. Veelal werken tuinen als spons voor hun hele omgeving: in steden kregen tuinen tot 10% meer water te verwerken.