De toekomst van de CurieuzeNeuzen in de Tuin-data
CurieuzeNeuzen in de Tuin sluit eind december 2022 het tuinhek. Het team blikt met gepaste trots terug op twee bijzondere jaren en wil alle deelnemers, partners en betrokken meelezers bedanken: alle inspanningen hebben bijgedragen aan een internationale, wetenschappelijke primeur. Nooit eerder werd de impact van hitte en droogte in zo’n grote regio zo gedetailleerd in beeld gebracht.
Achter de schermen gaan we ondertussen door. Onze onderzoekers duiken de komende jaren nog dieper in de berg data die door jullie verzameld werd.
- De sensoren in de natuurgebieden meten nog tot in het voorjaar van 2023. Samen met Natuurpunt bekijken we de effecten van deze natuurlijke airco’s en de voordelen van natte natuur in je nabije omgeving.
- De resultaten van twee extreme weerjaren meten in aardappelvelden worden naast elkaar gelegd. Wat leren we daaruit voor de teelt van ons favoriete gewas? Samen met VITO maken we de eindbalans op.
Bovendien willen we dat de meetgegevens nog tot veel meer inzichten en ontdekkingen leiden. Daarom zijn de data van alle CurieuzeNeuzen-metingen open access: dat betekent dat iedereen die daar in zijn of haar onderzoek mee aan de slag wil, de data ervoor mag gebruiken.
In de DOV, Databank Ondergrond Vlaanderen, worden de metingen van de gazondolken en de bodemstaalanalyses (geanonimiseerd) opgeslagen. Je vindt deze informatie binnenkort op www.dov.vlaanderen.be
Het Team
CurieuzeNeuzen in de Tuin werd gedragen door vele betrokken partners, enthousiaste deelnemers, kritische meedenkers en natuurlijk het kernteam:
Prof. Filip Meysman (coördinator), Dr. Camille Allonsius (management), Sanne de Rooij
(communicatie), Dr. Joke Van den Berge (logistiek), Dr. Jonas Lembrechts (onderzoek), Dr. Arne Ven (educatie), Drs. Stijn Van de Vondel (onderzoek), Prof. Ivan Nijs (consultant), Dr. Eric Struyf (consultant), Mikhaël Regni (ICT) en Johan Meuris (grafisch ontwerp).