Hoeveel water ving jouw tuin op sinds de start van de metingen?
Regen, regen én nog eens regen. Je zou het misschien niet zeggen, maar deze zomer – de natste in tweehonderd jaar, is een onverhoopte meevaller voor ons onderzoek. De bodemsensoren vullen een zwart gat in onze kennis: hoe kunnen tuinen werken als sponzen en extreme regenval bufferen?
Jouw gazondolk is uitgerust met een vochtsensor. Iedere dag lees je op het dashboard af hoe het gesteld is het met het bodemvocht in jouw tuin.
Oorspronkelijk was het plan om op het einde van de zomer een extra histogram toe te voegen aan het dashboard, waarop je als deelnemer kan vergelijken hoe droog jouw tuin is in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Er kwam echter geen droogte, integendeel. We maken de natste zomer mee sinds het begin van de metingen in 1833.
Een onverwachte meevaller: we sloegen het roer om en gebruiken de sensoren om te berekenen hoeveel regen er sinds het begin van de meetcampagne in Vlaanderen viel. Daarom kan je sinds vandaag op het dashboard aflezen hoeveel water jouw tuin reeds opving en hoe dit zich verhoudt tot de rest van Vlaanderen.
Jouw tuinbodem werkt als een echte spons. Het water dat erop valt dringt de bodem in en wordt gedetecteerd door de gazondolk. Om te bepalen hoeveel water jouw sensor al heeft gemeten, kijken we naar de zone 1 m² rondom de sensor, met een diepte van 20 cm.
Dit staat gelijk aan het volume van 200 kubieke decimeter (oftewel 0,2 kubieke meter) bodem. Als de gazondolk hierin 50% bodemvocht meet, dan wordt het volume water geschat op 200×50% = 100 liter water per vierkante meter (L/m²).
Telkens wanneer er water in de bodem dringt, tellen we die toenames bij elkaar op. Het uiteindelijke getal geeft het volume aan water weer (in L/m²) dat jouw sensor sinds het begin van CurieuzeNeuzen in de Tuin heeft gemeten.
Ten slotte wordt dit getal voor iedere tuin weergegeven in een histogram. Wil je weten hoeveel water jouw tuin al heeft gebufferd tegenover anderen? Vergelijk dan jouw totaalvolume met de cijfers onderaan het histogram.