Tijdens hittegolven in de zomer zien we dat in steden de hoogste temperaturen opgemeten woorden. Dat is het gevolg van het stedelijk hitte-eilandeffect. Om de stedelijke ‘koorts’ onder controle te houden, is een slimme stadsinrichting met plaats voor groen en water van groot belang.
Hoe zit het met hitte en droogte in natuurgebieden?
Natuurgebieden doen mee aan CurieuzeNeuzen in de Tuin!
Stadbewoners hebben dus nood aan een verkoelende plekken in de zomer. Daarbij kunnen natuurgebieden helpen als een natuurlijke airco. Vooral natte, waterrijke natuurgebieden kunnen daarbij een grote rol kunnen spelen. Met het project Wetlands4Cities wil Natuurpunt het belang de ecosysteem diensten van natte natuur voor de stad in de verf zetten.
Om het belang van deze (natte) natuur als airco voor de stad te onderzoeken, installeert de Universiteit Antwerpen in samenwerking met Natuurpunt ook honderd slimme bodemsensoren in natuurgebieden verspreid over de provincie Antwerpen: grote en kleine, dicht bij de stad en op het uitgestrekte platteland.
Door deze meetlocaties in natuurgebieden mee op te nemen in deze meetcampagne, kunnen we achterhalen of ze effectief koele uitschieters in het landschap zijn tijdens een hittegolf. Bovendien kunnen we de bodemsensoren in tuinen rond deze natuurgebieden gebruiken om te bepalen hoe vér de impact van onze natuurlijke airco’s rijkt. Haalt jouw tuin nog voordeel uit die grote waterplas aan de rand van de stad?
Lees ook: ‘Natuurgebieden worden noodzakelijk voor het overleven in de stad‘ – De Standaard 11 dec ’21
In 2022 plaatsen we onze gazondolken opnieuw in natuurgebieden. We breiden daarbij onze actieradius uit en meten we niet alleen in provincie Antwerpen, maar in 16 natuurgebieden rondom 8 Vlaamse steden.
De deelnemende natuurgebieden zijn op voorhand vastgelegd in samenspraak met Natuurpunt: een natuurgebied inschrijven is niet mogelijk. Wens je meer informatie? Stel je vraag via ons contactformulier.
Foto: Wim Dirckx