3.000 herinschrijvingen voor CurieuzeNeuzen in de Tuin 2022!
De natste zomer sinds de start van de metingen was een onverwachte meevaller voor het onderzoek, maar laat nog enkele onderzoeksvragen onbeantwoord. Er staat daarom een vervolg op stapel in 2022: 3.000 deelnemers schreven zich opnieuw in als burgerwetenschapper om ook volgend jaar hitte en droogte te meten!
Met het natte weer prominent op de voorpagina’s van afgelopen zomer, verdwenen onze droogte-gerelateerde onderzoeksvragen naar de achtergrond. Op zoek naar een nog betere dataset en een antwoord op deze vragen, werd daarom besloten het onderzoek met een jaar uit te breiden. Want indien er in 2022 wél een hete zomer op het programma staat, vallen er in de datasets van de twee extremen interessante patronen te ontdekken. Maar ook als 2022 opnieuw een kwakkelzomer in petto heeft, zou de verzamelde data veel nieuwe inzichten opleveren, bijvoorbeeld op het gebied van regeninfiltratie en grondwater.
Dat het enthousiasme niet alleen leeft bij de onderzoekers achter het project, werd duidelijk na de oproep aan de deelnemers om terug in te tekenen voor het vervolg in 2022: van de 4.400 huidige deelnemers grepen 3.000 van jullie de kans om terug deel uit te maken van het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte. Daarmee werd de kaap van minimaal 1.000 herinschrijvingen ruim overschreden, waarvoor onze grote dank! De herinschrijvingen werden inmiddels afgesloten.
Deed je nog niet eerder mee aan CurieuzeNeuzen? Helaas is deelnemen in 2022 dan niet mogelijk. Voor de metingen van CurieuzeNeuzen in de Tuin in 2022 wordt gewerkt met de huidige deelnemerspoule: de CurieuzeNeuzen die in 2021 ook deelnamen aan de metingen. Van elk van deze punten hebben we de nodige informatie en bodemstaal ontvangen om de metingen van de bodemsensor op te kunnen kalibreren.
Van de 4.400 sensoren worden de 1.400 resterende sensoren o.a. gebruikt om de rol van natuurgebieden bij droogte, hitte en nattigheid beter in beeld te brengen.
Afsluiten van de metingen
Op 2 oktober halen alle deelnemers hun gazondolk uit de grond en sturen deze terug naar Universiteit Antwerpen. Ook de deelnemers die intekenden voor het vervolgonderzoek sturen hun sensor terug: deze wordt geupdate en kapotte onderdelen worden vervangen, zodat voor het vervolg in 2022 iedereen terug een volledige sensor ontvangt. De tweede reeks metingen loopt van februari tot en met oktober 2022. Ook dan zullen de deelnemers de metingen uit eigen tuin kunnen blijven volgen via hun persoonlijk dashboard.
Resultaten
De resultaten van het onderzoek worden half december 2021 gepubliceerd in samenwerking met De Standaard. In de tussentijd bekijk je via de stippenkaart op standaard.be/curieuzeneuzen de metingen van alle meetpunten van de afgelopen maanden, plus een uitgebreid journalistiek dossier en tussentijdse bevindingen over het onderzoek.